Szkodniki żywności

Szkodniki żywności

Szkodniki żywności

 

Mklik

Żeruje na produktach zbożowo- mącznych, najczęściej w mące pszennej. Niszczy pieczywo, suchary, suszone owoce i grzyby, a także nasiona roślin strączkowych

Gąsienice mklika przędą

  • Produkują nici jedwabne w miejscach żerowania.
  • Żerują w mące i paszach – gęste kożuchy przędzy.

 Szkodniki wtórne

żerujące w ziarnie spleśniałym:

  • mącznik młynarek,
  • pleśniakowiec lśniący,
  • rozkruszki,

Mącznik młynarek

Pospolite szkodniki magazynowe

rozkruszki,  wołki, trojszyki, spichrzel surynamski, świdrzyk cygarowiec, mkliki, omocnica spichrzanka i inne.

 

Szkodniki magazynowe        

atakują różne przechowywane produkty :

ziarno zbóż, nasiona motylkowe ( fasola, groch), produkty przemiału zbóż, paszę, wyroby piekarnicze, suszone owoce, orzechy i warzywa, przyprawy,..

 

Szkodniki przenoszą mikroorganizmy: bakterie i grzyby

 

Szkodniki pierwotne :

żerujące  wewnątrz ziarna : wołek zbożowy , kapturnik zbożowiec, skośnik zbożowiaczek

 

 

Share this post

Dodaj komentarz