Szkodniki żywności
Szkodniki żywności
Mklik
Żeruje na produktach zbożowo- mącznych, najczęściej w mące pszennej. Niszczy pieczywo, suchary, suszone owoce i grzyby, a także nasiona roślin strączkowych
Gąsienice mklika przędą
- Produkują nici jedwabne w miejscach żerowania.
- Żerują w mące i paszach – gęste kożuchy przędzy.
Szkodniki wtórne
żerujące w ziarnie spleśniałym:
- mącznik młynarek,
- pleśniakowiec lśniący,
- rozkruszki,
Mącznik młynarek
Pospolite szkodniki magazynowe
rozkruszki, wołki, trojszyki, spichrzel surynamski, świdrzyk cygarowiec, mkliki, omocnica spichrzanka i inne.
Szkodniki magazynowe
atakują różne przechowywane produkty :
ziarno zbóż, nasiona motylkowe ( fasola, groch), produkty przemiału zbóż, paszę, wyroby piekarnicze, suszone owoce, orzechy i warzywa, przyprawy,..
Szkodniki przenoszą mikroorganizmy: bakterie i grzyby
Szkodniki pierwotne :
żerujące wewnątrz ziarna : wołek zbożowy , kapturnik zbożowiec, skośnik zbożowiaczek
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.