Szczury w restauracjach, w kanałach, na terenie budowy
Szczury w restauracjach , kanałach, na terenie budowy
Ze wszystkich obiektów restauracje są najchętniej zajmowane przez gryzonie i karaczany !
Gryzonie podobnie jak inne zwierzęta są przyciągane do miejsc w środowisku, gdzie: pokarm, zapach pokarmu i resztki pokarmowe.
W wielu miastach, restauracje są częścią dużych i/lub starszych budynków.
Renowacje najczęściej dotyczą fasad, ale z tyłu pozostają szczeliny i szpary.
Zachowanie się gryzoni w restauracji
Zachowanie się gryzoni w restauracji zmienia się znacznie w zależności od stanu higieny i porządku.
Jeśli wysoki poziom higieny i dbałość o porządek, wtedy gryzonie dobrze reagują na: żywołowne pułapki, przynęte w łapkach i trutkę.
GRYZONIE w kanałach
Do kanałów wchodzą przez: uszkodzone okrywy, boczne uszkodzenia, oddzielenie łącz rur, w które wzrosły korzenie drzew. Z kanałów tą samą drogą na powierzchnię.
Ciepłe miesiące- aktywne na powierzchni ( restauracje, mieszkania, zakłady przemysłu spożywczego).
Gdy szczury ciągle na ulicy – sprawdź, czy kanały nie są zajęte.
Zimą – do kanałów
Poruszają się pionowo po ścianach, liczne kryjówki na rożnych poziomach ( gniazda), zasiedlane przez karaczany, gdy z dala od otworów wejściowych- gryzonie trudne do zniszczenia; nie będą brać trutki przy otworach wejściowych.
Problem szczurów w kanałach
– z kanałów do mieszkań przenoszą choroby;
– wysoki poziom leptospirozy u szczurów ,,kanałowych”
zagrożenie dla ludzi pracujących w kanałach.
– uszkodzone kanały rezerwuar szczurów, które przechodzą do miejsc na powierzchni; kopią nory na powierzchnię;
– szkody w systemie kanałów: wykopy, drążenie.
Zwalczanie gryzoni na terenie budowy
Teren każdej budowy idealny dla gryzoni: liczne populacje gryzoni.
Liczne kryjówki, miejsca do gniazdowania, pokarm.
Wysoka aktywność gryzoni
Szczury tam, gdzie pokarm i kryjówki: przepełnionych zbiornikach na śmieci; przy parkingach i placach, gdzie spożywano posiłki; wokół restauracji
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.