Mucha domowa i ich biologia

Mucha domowa i ich biologia

Mucha domowa,

Musca domestica –

przed tułów z 4 czarnymi paskami;

żyłka IV ostro zagięta do koniuszka skrzydła.

Muchy są aktywne w dzień i lubią ciepłe nasłonecznione powierzchnie.

W budynkach podczas nocy lub w chłodne dni zazwyczaj odpoczywają na podłogach, ścianach.

Muchy wybierają, rogi załamania ścian i ich krawędzi oraz cienkie przedmioty, kable, struny, najchętniej ukrywają się blisko źródła pożywienia na wysokości 150 do 450 cm od podłoża.

Stopy muchy domowej

Mucha chodzi po suficie- stopy zaopatrzone w przylgi – ,,poduszeczki „.

Składanie jaj

Jaja na śmieci, odpady żywności, kał, obornik, kurzak, gnojowice; po 8-15h larwy w temp.17-20 stopni C

Larwy muchy domowej

Intensywnie żerują. Zmieniają substrat w półpłynną masę. Unikają światła. Temp.opt. 30-35 stopni C.

Poczwarka

. stadium trwa 5 dni w temp.17 – 20 stopni C.,

. wrażliwe na niskie temperatury.

Muchy nie wylatują z poczwarek, jeśli przebywały w temperaturze: 11 stopni C przez  20 – 25 dni i  8,8 stopni C przez 24 godziny.

Mucha domowa – rozwój pokolenia od kilkunastu dni do 2 miesięcy. W warunkach optymalnych pokolenie co 10 – 14 dni. Po 6 – 8 tygodniach milion potomnych od pary.

Na ciele muchy prawie 2 miliony bakterii (1.941.000)

W przewodzie pokarmowym : 33 miliony.

 

 

Share this post

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *