Mucha domowa i ich biologia
Mucha domowa,
Musca domestica –
przed tułów z 4 czarnymi paskami;
żyłka IV ostro zagięta do koniuszka skrzydła.
Muchy są aktywne w dzień i lubią ciepłe nasłonecznione powierzchnie.
W budynkach podczas nocy lub w chłodne dni zazwyczaj odpoczywają na podłogach, ścianach.
Muchy wybierają, rogi załamania ścian i ich krawędzi oraz cienkie przedmioty, kable, struny, najchętniej ukrywają się blisko źródła pożywienia na wysokości 150 do 450 cm od podłoża.
Stopy muchy domowej
Mucha chodzi po suficie- stopy zaopatrzone w przylgi – ,,poduszeczki „.
Składanie jaj
Jaja na śmieci, odpady żywności, kał, obornik, kurzak, gnojowice; po 8-15h larwy w temp.17-20 stopni C
Larwy muchy domowej
Intensywnie żerują. Zmieniają substrat w półpłynną masę. Unikają światła. Temp.opt. 30-35 stopni C.
Poczwarka
. stadium trwa 5 dni w temp.17 – 20 stopni C.,
. wrażliwe na niskie temperatury.
Muchy nie wylatują z poczwarek, jeśli przebywały w temperaturze: 11 stopni C przez 20 – 25 dni i 8,8 stopni C przez 24 godziny.
Mucha domowa – rozwój pokolenia od kilkunastu dni do 2 miesięcy. W warunkach optymalnych pokolenie co 10 – 14 dni. Po 6 – 8 tygodniach milion potomnych od pary.
Na ciele muchy prawie 2 miliony bakterii (1.941.000)
W przewodzie pokarmowym : 33 miliony.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.